Chokladcupcake
Cupcakes (ca 12 st)
120 g mörk (70 % kakaohalt) choklad. Använd gärna mintchoklad så får du god mintsmak på dina cupcakes.
120 g smör
250 g socker
3 stora ägg
100 g mjöl
1. Placera ut pappersformar på plåt.
2. Sätt ugnen på 180 grader.
3. Smält smöret chokladen tillsammans med smöret i en kastrull på spisen på svag värme. Rör om nu och då medan chokladen och smöret smälter.
4. Låt choklad-smörblandningen svalna en aning.
5. Rör ner sockret i blandningen.
6. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ordentligt mellan varje ägg.
7. Rör ner mjölet.
8. Fördela smeten i formarna. Smeten är väldigt lös så enklast är det att spritsa smeten i formarna.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
10. Låt svalna och dekorera med chokladfrosting och dekorationer enligt önskemål.
Chokladfrosting
200 g rumsvarmt smör
2 msk mjölk/grädde
1 tsk vaniljsocker
4-6 msk kakao
ca 4 dl florsocker
Vispa smöret mjukt och krämigt med en elvisp, tillsätt mjölk/grädde och vaniljsocker. Sikta i florsockret, lite i taget tills du får en jämnt och krämig frosting. Sikta sedan i kakaon. Sätt en tyll i en spritspåse och fyll påsen med frosting. Spritsa
dina cupakes och dekorera med t ex strössel.